Doorgaan naar hoofdcontent

De dagen vóór Pasen

De drie dagen voor Pasen zijn begonnen! Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag.
Drie dagen waarin het heel concreet wordt: Jezus eet het laatste avondmaal met Zijn leerlingen - en wij doen, deze avond van Witte Donderdag, hetzelfde.
Ook is deze avond het Passiespel "The Passion". Er zijn vele Passiespelen; elke generatie beeldt het weer opnieuw uit, waarbij ook de oude Passiespelen doorgaan en vaak in een nieuw jasje worden gestoken. "The Passion" heeft ook elk jaar een ander karakter. Dit jaar is het in Leeuwarden, maar je kunt ook digitaal meelopen.
Morgen is het Goede Vrijdag. De klokken luiden niet; het is heel stil in het klooster. Om 15.00 vieren we de Goede Vrijdag- Liturgie. In de meeste parochiekerken wordt de Kruisweg gebeden. Bij ons is het de Goede Vrijdag-Viering. Dat is geen Eucharistieviering of H. Mis; immers, exact om drie uur denken we heel bijzonder aan de kruisiging van Jezus. Dat is tegelijkertijd tweeduizend jaar geleden - maar ook nu. Net als elke Eucharistieviering als het ware een 'gat in de tijd' is, is deze viering dat ook. Het is veel meer dan alleen maar herdenken, het is tegenwoordigstellen.
Maar de klokken luiden niet. Ook niet op Stille Zaterdag.
Stille Zaterdag is de dag van het graf. Jezus is gestorven, en begraven. De volgelingen van Jezus, die dat allemaal hadden meegemaakt, wisten niet dat Jezus zou verrijzen, zou opstaan. Dus is Stille Zaterdag meer dan alleen maar stil. Wij weten dat het Pasen wordt, dat vóór Pasen eerst Stille Zaterdag is, maar als je dat niet weet, dan is dit de dag van de wanhoop. Je ziet geen licht meer! En dan is het belangrijk heel stil te worden, zodat je dóór de wanhoop heen kunt kijken naar dat, wat werkelijk belangrijk is in je leven.
En dan, dan kan het Pasen worden. Pasen begint vroeg: op de zaterdag, als het donker wordt. Dus, in de nacht. Wij hebben de Paaswake niet echt midden in de nacht, dat is eigenlijk wel jammer. Veel parochies hebben dat wel, en dan heb je ook eerst een vuur buiten de kerk. Daaraan wordt de Paaskaars aangestoken! En, aan die kaars, de kaarsjes van ALLE mensen in de kerk. Een zee van licht, licht wat je doorgeeft wordt niet minder, het wordt meer.
Wie alleen met Kerstmis in de kerk komt daag ik uit om eens op zoek te gaan naar een Paaswake in de buurt. Minstens zo mooi als met Kerstmis. Wees welkom!

Link naar de website van de parochie. Linksonder in beeld zie je dan de actuele agenda met alle vieringen in alle kerken (en de twee kloosters) in Laarbeek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe zit dat nou met 'nonnen' en 'zusters'?

Op het blogbericht van 2 juli kwam een interessante reactie: Hoe komt u erbij dat de aanduiding 'non' monialen betreft? Daar is geen sprake van. Het woord werd en wordt in Nederland helaas nog vaak gebruikt om vrouwelijke religieuzen in het algemeen aan te duiden en dan wel met een kleinerende en kwetsende bijklank. 'Non' moet daarom te allen tijde vermeden worden. 'Zuster' is voor alle vrouwelijke religieuzen correct katholiek taalgebruik. Over het algemeen beantwoord ik geen anonieme commentaren, omdat ze, wel, anoniem zijn. Dus ook geen antwoordmogelijkheid achter laten; ook dit commentaar heeft een no-reply. Toch maak ik een uitzondering, omdat het een commentaar is wat inderdaad uitleg behoeft. Ik ben nu 25 jaar in het klooster, in een apostolische gemeenschap, dus een zuster. Het woord 'non' is als sinds de vierde eeuw gebruikelijk voor Godgewijde vrouwen (oorsprong: Hiëronymus), van het latijnse 'nonnus', wat eerbiedwaa

Geen woorden...

Vijf maal hebben de klokken geluid voor een overleden medezuster, deze maand. Vijf maal hebben we ons best gedaan families van medezusters foto's toe te sturen van de waardige eenvoudige begrafenissen in kleine kring op ons kloosterkerkhof, omdat het door de maatregelen logischerwijze niet mogelijk was voor familie en vrienden van de zusters om te komen. Ook wij hebben geen woorden. Soms vallen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen op één dag. Hierbij, op deze plaats, willen we wel onze dank uitspreken. Dank voor de goede zorg, dank voor het meeleven en het mee-bidden. Ook wij blijven bidden om kracht, moed, sterkte en troost voor allen die dat zo nodig hebben in deze tijd. En om geduld. Want nu is het belangrijk om geduld te hebben. Om de maatregelen vol te houden. We hebben al een tijdje geen nieuwe zieken, dat is goed nieuws.  Zr. Anno , Zr. Roselien , Zr. Richardus, Zr. Electa, Zr. Marije, mogen zij, en alle overledenen van deze tijd, rusten in vrede.

Eucharistievieringen in de Kerstnacht in Laarbeek

In het Gemeenschapsblad van Aarle-Rixtel staat "op 24 december geen Eucharistieviering in het Missieklooster". Klopt dat? Er had moeten staan, zoals wel correct in de MooiLaarbeek-krant stond: "24 dec. vervalt de Eucharistieviering om 17.30 uur." Wij hebben onze Kerstnacht-Eucharistieviering inderdaad nergens online gezet. De mensen die een directe band met het klooster hebben (werk, familie, directe buren...) weten de tijd toch wel. Er zijn in onze parochie vele Eucharistievieringen met Kerstmis. En op Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag, en alle andere dagen van het jaar bent u van harte welkom! Maar in de Kerstnacht hebben we al jaren (niet alleen dit jaar) het gebruik dat we de tijd niet in de bladen zetten. Heel logisch. We hebben een inpandige kerk, op de eerste verdieping, en het werd gewoon te vol. Als alle mensen die op 24 december vóór 14.00 dit blog hebben bezocht bijvoorbeeld zouden komen, dan zouden we moeten stapelen. In de hoogte. Want dat